back

Home

back

Home

Salett

Salett
Salett is a minimal housing unit I designed in collaboration with architect Isabel Fischer Perez-Lozao.
Two independent structures - a wooden house and a scaffolding - are combined to form a spatial structure that can be used depending on the season.
Private and public life border directly on each other: the kitchen on the ground floor opens to the pergola, on which a table offers space for guests. The chamber on the first floor is a private retreat.

Salett was awarded one of two special mentions at the "Raumpioniere" competition tendered by the Ludwigsburg Museum.
Salett Reihenhaus

complex of several Salett modules

The house can be thought of as a single module of a settlement, which is created by placing several houses next to and on top of each other. The chambers can be varied in size, connected and used as needed. The scaffolding becomes the scenery for the communal life of the inhabitants. A distinction is made between the private upper floors and the shared lower floors of the single modules: the latter are supposed to contain kitchens, bathrooms, laundry rooms, coworking spaces or recreational rooms.
Because sharing not only means community but also efficiency.

Salett section

section

ground floor

ground floor

top floor

top floor